Look up in wonder
Image default
Arts / Photography

Loon naar werken

Arbeidsloon, iedereen die werkzaam is voor een werkgever heeft hier recht op. In de volksmond wordt arbeidsloon ook regelmatig aangeduid als salaris of simpelweg loon. Hoeveel loon iemand ontvangt, is afhankelijk van enkele factoren. De eerste factor is het minimumloon. Dit minimumloon staat vastgesteld in de Collectieve Arbeidsovereenkomst van de desbetreffende branche. Per branche geldt namelijk een ander minimum. De tweede factor is de functie waarin de persoon werkzaam is binnen het bedrijf. Zo zal een nieuwe werknemer minder verdienen dan iemand die er al langer werkzaam is of dan mensen die werkzaam zijn binnen het management van het bedrijf. Om even een voorbeeld te geven (zodat het beeld wat duidelijker wordt): Een vakkenvuller bij de supermarkt zal minder verdienen dan iemand die een leidinggevende functie heeft binnen hetzelfde bedrijf. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen betreft het minimumloon, dit zijn namelijk mensen die op basis van uurloon werken. Zij krijgen namelijk alleen de uren betaald die zij werken. Stel dat zij 20 uur in de week werken in plaats van 36 of 40 uur, dan krijgen zij slechts voor 20 uur uitbetaald.

Om ervoor te zorgen dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft, is het verwerken van het loon zeer belangrijk (al helemaal bij mensen die werken op uurbasis). Voorheen deden de bedrijven dit zelf, echter zijn er vandaag de dag vele bureaus opgericht die dit voor de bedrijven (kunnen) doen. Deze bureaus doen dus de salarisverwerking van de bedrijven die hun hebben ingehuurd.

Salarisverwerking wordt door de desbetreffende bureaus vaak aangeduid als een loonservice. Tijdens de periode dat u, als werkgever/ bedrijf, gebruik maakt van deze service, vindt er regelmatig contact/ overleg plaats tussen het bureau en het bedrijf. Zo wordt er overlegd en bepaald wanneer het bedrijf de mutaties aanlevert en wanneer het bedrijf de (geanalyseerde en verwerkte) gegevens terug kan verwachten van het bureau. Ook wordt er overlegd hoe het bedrijf de loonstroken en de journaalposten krijgt aangeleverd. Uiteraard wordt ook de wijze van de betalingen overlegd en afgesproken.

http://www.cbbs.nl