Look up in wonder
Image default
Arts / Photography

Verschillende soorten kozijnen

Veel mensen kennen het wel. Kozijnen die rottende symptomen vertonen. Een vervelend iets, een rottend kozijn. Veel weten niet wanneer hun kozijnen nog te herstellen zijn of dat ze aan nieuwe kozijnen moeten beginnen. Maar hout dat rot is, dat herkent men meestal wel. Het hout zal dan vochtig aanvoelen en snel indeuken. Als een groot deel van het kozijn rot is, dan is er een grote kans dat het kozijn helaas vervangen zal moeten worden. Als dit niet het geval is, dus er is maar een klein deel van het kozijn aangetast, dan zou het kozijn met wat herstelwerkzaamheden weer opknappen. 

 

Het repareren van zo’n kozijn is geen grote klus. Het is een kwestie van de grove houtvezels weghalen met wat schuurpapier, vervolgens brengt men houtverharder aan op de aangetaste delen en als laatst wordt een stuk houtvuller aangebracht. 

Is een groot deel van het kozijn nou wel echt rot, dan zouden ze vervangen moeten worden. Dan kan men een kozijn op maat bestellen, wat natuurlijk erg fijn is. Uiteraard wil je dan voorkomen dat de kozijnen opnieuw gaan rotten. Rottende kozijnen kunnen voorkomen worden door bijvoorbeeld een houtbeschermer aan te brengen. Dit kan worden toegepast op onbewerkt en nieuw hout en het beschermt het hout tegen schimmels en UV-straling. Na het aanbrengen van de houtbeschermer kan men de nieuwe kozijnen verder afwerken. 

 

Men kan ook kiezen om kunststof kozijnen bestellen. Een keuze die vaak doorslaggevend is voor het kiezen van een kunststof kozijn is dat de isolatiewaarde erg hoog is. Daarnaast heeft een kunststof kozijn veel minder onderhoud dan een kozijn dat van hout is. Het is mogelijk om een kunststof kozijn een hout-look te geven, waardoor het bijna niet te onderscheiden is van een ‘echt’ kozijn. Een andere belangrijke reden om voor een kunststof kozijn te kiezen is dat het langer mee gaat. 

 

https://directeenkozijn.nl/