Look up in wonder
Image default
Arts / Photography

De voordelen van een bijbaan

Tot een bepaalde leeftijd verloopt het leven van ieder kind zo ongeveer op dezelfde manier. Je gaat naar de basisschool en daarna kies je een middelbare school. Tot daar lijkt het allemaal een beetje op elkaar. Rond de leeftijd van 15 / 16 ga je vaak een verschil zien. Zo zijn er bijvoorbeeld jongeren die meteen gaan werken en anderen die dat niet doen. Veel jongeren beginnen bij de supermarkt of in de kassen. Sommigen lopen een krantenwijk.

Wanneer jongeren de middelbare school hebben afgerond en een opleiding gaan doen, gaan ze vaak op zoek naar een serieuzer bijbaantje. Bij veel opleidingen zijn leuke bijbaantjes te vinden in dezelfde richting als de opleiding. Toch kost het ook veel tijd en energie om te werken, dit is tijd en energie die je ook in je opleiding zou kunnen steken. Toch denk ik dat de voordelen opwegen tegen dit nadeel.

Het eerste voordeel is dat je werkervaring opdoet. Dit is goed voor jezelf, maar ook voor je CV. Om te beginnen is het goed voor jezelf, omdat je het werk-leven een beetje kunt leren kennen. Je kunt fouten maken, je kunt oefenen. En dat geeft niet, want dit is toch niet een heel belangrijke baan. Ook is het fijn voor jezelf, omdat je er achter zult komen wat je wel leuk vindt en goed kan, en wat niet. Dit is fijn om van jezelf te weten, wanneer je keuzes moet maken die met je carrière te maken hebben. Bijvoorbeeld bij een richtingkeuze binnen de opleiding. Het is ook goed voor je CV, want werkervaring is tegenwoordig erg belangrijk om een baan te kunnen krijgen.

Daarnaast is het natuurlijk heel fijn om je eigen geld te kunnen verdienen. Dat kun je als student vaak goed gebruiken! Zorg dat je niet te weinig verdient! Dit kun je checken met een salarisberekening of kijk in de loonwijzer.

http://www.cbbs.nl/