Look up in wonder
Image default
Gezondheid

Wanneer kun je je hsp noemen?

Een hsp coach is iemand die mensen helpt die zichzelf als hsp identificeren. Het aantal mensen dat zichzelf hsp noemt neemt met de tijdelijk geleidelijk toe. Echter, er zijn ook nog heel veel mensen die nog nooit van deze term gehoord hebben. Voor die mensen is het interessant om meer te lezen en te leren over wat hsp nou eigenlijk inhoudt. Om te beginnen is het interessant om meer te weten over de term zelf. Hsp is een afkorting die staat voor hoogsensitief persoon. Verderop kun je meer lezen over dit type persoon. Je leest bijvoorbeeld over de veel voorkomende kenmerken van een hsp. 

Gebruik maken van professionele hulp 

 

Voordat je meer leert over hsp is het goed om te weten dat via life coaching Amsterdam je professionele hulp kunt krijgen als je tegen problemen aanloopt in je eigen leven. Wanneer je verder leest zou het kunnen gebeuren dat je jezelf sterk herkent in de kenmerken en eigenschappen van een hoogsensitief persoon. Als dit nieuw voor je is kan dit heel overweldigend aanvoelen. Het is belangrijk om niet alleen met deze gevoelens te blijven zitten. In plaats daarvan kun je beter gebruik maken van professionele en goede hulp die er in Nederland voor je beschikbaar is. 

Kenmerken van hsp  

 

Er zijn verschillende kenmerken waar iemand die hoogsensitief is zichzelf in zou kunnen herkennen. Er worden over het algemeen vier kenmerken aangeven als de belangrijkste kenmerken van een hsp. Het eerste kenmerk is dat een hsp zich snel overprikkeld voelt. Daarnaast komen prikkels zoals geluiden bij een hsp hard binnen. Verder is een hsp erg gericht op de energie van mensen in zijn of haar omgeving. Tot slot is het voor een hsp herkenbaar dat deze zich veel en regelmatig bezighoudt met de gevoelens van mensen in zijn of haar omgeving. 

Diagnose van hsp 

 

Veel mensen zien hoogsensitiviteit ten onrechte nog als een stoornis. Daarom verwachten ze dat mensen die zichzelf als hoogsensitief persoon zien hier een speciale diagnose voor hebben gekregen van een arts of psycholoog. Echter, dit is onwaar. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar het is een kenmerk van een persoonlijkheid van een individu. Er zijn geen speciale testen voor die tot een diagnose leiden, bij stoornissen of ziektes is dit wel het geval. Als je vermoed dat jij binnen de categorie hoogsensitief zou kunnen vallen en graag wat meer duidelijkheid wil kun je ervoor kiezen om online een zelftest te doen.  

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/