Look up in wonder
Image default
Gezondheid

Collageen: de redder van je huid

Collageen is een vorm van eiwit waarvan in verschillende onderzoeken is aangetoond dat het buitengewoon nuttig is voor mensen. Je lichaam kan meer collageen aanmaken (endogeen collageen), of als je lichaam niet genoeg collageen aanmaakt, kan je het uit andere bronnen halen (exogeen collageen), zoals van mensen of zelfs dieren. Collageen wordt geproduceerd door een verscheidenheid aan cellen, maar het wordt meestal geproduceerd door bindweefselcellen. Het kan worden gevonden in de extracellulaire matrix van de cel. Dit is een complex netwerk van macromoleculen dat de fysieke eigenschappen van biologische weefsels bepaalt door met elkaar in wisselwerking te staan. Een macromolecuul is een molecuul dat een aanzienlijk aantal atomen bevat in vergelijking met andere moleculen. Het gevarieerde werkingsbereik van deze verbinding, gecombineerd met het feit dat het van nature voorkomt, maakt het therapeutisch aanpasbaar en ideaal voor een verscheidenheid aan medische toepassingen, waaronder rimpelvermindering en genezing van brandwonden.

Je rimpels verminderen

Collageen helpt bij het produceren van een vezelig netwerk van cellen, fibroblasten genaamd, in de dermis, of de bovenlaag van de huid, waarop nieuwe cellen kunnen groeien. Het helpt ook bij het vervangen en herstellen van dode huidcellen. De collageenproductie neemt af met de leeftijd. De structurele integriteit van de huid gaat achteruit. Er ontstaan ​​rimpels en het gewrichtskraakbeen verslechtert. Collageeninjecties helpen u om rimpels in de huid glad te strijken. Op collageen gebaseerde fillers kunnen worden gebruikt om lijntjes en rimpels cosmetisch uit het gezicht te verwijderen. Het kan ook helpen bij littekens als ze geen scherpe rand hebben. Mensen en koeien worden gebruikt om deze vulstoffen te maken. Om te voorkomen dat allergieën verergeren, moeten huidtesten worden uitgevoerd voordat collageen van koeien wordt ingenomen. Collageen heeft het vermogen om relatief kleine ruimtes te vullen. Vet, siliconen of implantaten worden vaak gebruikt om grotere gaten te overbruggen.

Je huid genezen

Collageen kan helpen bij de genezing van wonden door nieuwe huidcellen naar de plaats van de wond te trekken. Het helpt bij het genezingsproces en dient als platform voor de aanmaak van nieuw weefsel. Naast chronische wonden die niet reageren op andere behandelingen, kan collageen uw huid helpen om wonden te genezen die lichaamsvloeistoffen zoals urine of zweet verdrijven, granulerende wonden waarop ander weefsel groeit, necrotische of rottende wonden, gedeeltelijke en volledige wonden , tweedegraads brandwonden en plaatsen van huiddonatie of -transplantaten. In het geval van derdegraads brandwonden, laesies bedekt met droge korst, of mensen die mogelijk allergisch zijn voor goederen afkomstig van koeien, wordt collageendressing niet aanbevolen.