Look up in wonder
Image default
Onderwijs

Met deze workshops bestormen leerlingen het podium

Kom maar op met die spotlight

Stiekem vindt geen enkel kind het fijn om onzichtbaar te zijn. Als leerlingen zich klein maken of liever niet praten voor een groep, dan is dat omdat ze geleerd hebben om zich stil te houden. En dat is zonde. Want ieder kind heeft talenten en ieder kind heeft een verhaal dat het waard is om gehoord te worden. Het kunstonderwijs barst van de manieren om leerlingen te stimuleren in de spotlight te stappen. Niet eens met als einddoel om podiumkunstenaars van hen te maken, maar wel om podiumangst weg te nemen én om leerlingen te laten voelen: hé, als ik me uitspreek, zijn er mensen die naar mij luisteren.

Ik hoor wat je zegt

Spreken terwijl anderen luisteren, kan behoorlijk spannend zijn. Er zijn leerlingen die niet eens hun hand op durven te steken als ze het antwoord op een vraag weten. Laat staan dat ze op eigen initiatief een verhaal durven te vertellen of een mening durven te verkondigen. Hoog tijd om dat uit te dagen dus! Tijdens workshops podcast maken of vloggen leren leerlingen hoe ze hun eigen verhaal overbrengen aan een publiek. En wat dacht je van het maken van een how-to-video? Dé manier om anderen iets te leren dat voor de leerlingen gesneden koek is.

Zet het op muziek

Soms is het makkelijker om iets op muziek te zetten dan om het ‘gewoon’ te vertellen. De muziek verzacht de boodschap. Er zijn verschillende manieren om leerlingen te prikkelen om hun ideeën en emoties over te brengen door middel van muziek. Een muziek activiteit die altijd goed aanslaat bij kinderen en jongeren van deze generatie, is rappen. Leerlingen luisteren vrijwel zonder uitzondering naar rap. Dus als een échte rapper naar school komt om te vertellen hoe zij hun eigen verhaal ritmisch kunnen brengen op het podium? Dan zitten de leerlingen natuurlijk op het puntje van hun stoel. Dat wil zeggen: totdat zij zelf de microfoon pakken en in de schijnwerper stappen natuurlijk. Bring it on!

https://www.grotebroer.nl