Look up in wonder
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe slijp je een mes?

Als u zich afvraagt hoe u een mes moet slijpen, zijn er verschillende eenvoudige en effectieve methodes die gegarandeerd een vlijmscherp randje opleveren. In dit artikel behandelen we een aantal belangrijke punten die u in gedachten moet houden bij het slijpen van een mes. Ten eerste moet u tijdens het slijpen een hoek van 20 graden aanhouden, cirkelvormige bewegingen over de steen maken en voorkomen dat het mes aan het einde van een beweging doorrolt. We behandelen ook enkele tips voor het verwijderen van bramen.
Een hoek van 20 graden aanhouden

Wanneer u een mes slijpt, moet u ervoor zorgen dat het lemmet aan beide kanten een hoek van 20 graden maakt. Deze hoek is voor elk type mes anders en het werk waar het mes voor bedoeld is, bepaalt de exacte hoek die nodig is. Het aanhouden van deze hoek zal de levensduur van het mes verlengen. Houd er rekening mee dat u misschien wel twee of drie keer moet bijstellen voordat u de juiste hoek hebt.

Bij het kiezen van de juiste hoek voor het slijpen van uw mes, kunt u gebruik maken van een laser gradenboog of de instructies van de fabrikant gebruiken. Bij het slijpen van een Japans mes moet de hoek tussen de 15 en 20 graden zijn. Als uw mes echter te bot is, kunt u de meting vertekenen. Als u een hoek van 20 graden aanhoudt, krijgt u een scherper mes met een duurzamere rand.
Ronddraaiende bewegingen maken over het oppervlak van de steen

De eerste stap bij het slijpen van een mes is om het mes in de juiste hoek te houden. Zodra de schuine hoek correct is, gebruikt u uw niet-dominante hand om het mes over de steen te bewegen. Deze beweging moet worden uitgevoerd met gelijkmatige druk gedurende het hele proces. Wanneer u het einde van de beweging bereikt heeft, laat u het mes los en gaat u terug naar de beginpositie. Herhaal dit proces een paar keer. U moet het proces tien tot vijftien keer herhalen. Dit zal ervoor zorgen dat beide kanten van het mes geslepen zijn.

Om uw vooruitgang te controleren, gebruikt u een zwarte viltstift en gaat u twee keer over de steen. Als de inkt niet verdwijnt, probeer je onder de verkeerde hoek te slijpen. In dit geval is de hoek te ondiep of te steil. Zorg ervoor dat je het mes zo slijpt dat het zwart volledig verdwijnt. Zodra u de hoek heeft gevonden die voor u werkt, herhaalt u het proces totdat u de geslepen rand heeft bereikt.
Vermijden dat het mes aan het einde van een werkgang rolt

Wanneer u een mes slijpt, moet u voorkomen dat het mes aan het einde van een gang rolt, omdat dit de hoek van de snede kan veranderen en een goede snede kan voorkomen. Het mes moet vlak blijven en niet rollen of draaien aan het einde van een werkgang. Als dit gebeurt, moet u uw mes misschien opnieuw slijpen. U kunt ook een slijpsteen gebruiken.

Als u moeite heeft om een scherp snijvlak te krijgen, kan de belangrijkste reden zijn dat u uw mes onder de verkeerde hoek slijpt. Als u het mes onder de verkeerde hoek slijpt, kunnen er braamdeeltjes aan de rand van het lemmet hangen. Deze stukjes kunnen een slijper voor de gek houden of loslaten tijdens het gebruik. Door deze fout te vermijden, krijgt u een scherp mes dat lang intact blijft.
Een braam van een mes verwijderen

Het verwijderen van een braam van een mes is een belangrijke stap in het slijpproces. Dit zorgt ervoor dat het lemmet de scherpste punt krijgt. Er zijn verschillende manieren om een braam te verwijderen, maar de eenvoudigste is de methode beschreven door Sharp Pebble. Gebruik de messenslijper in een vegende beweging, gebruik minder druk dan u eerder deed.

U kunt de scherpte van een mes testen door met een Q-tip of papiertje aan de braam te voelen. Het papier zal in de rand van het mes snijden, waardoor de scherpte van het lemmet zichtbaar wordt. U moet er echter wel voor zorgen dat de braam over de hele lengte van het lemmet scherp is, anders krijgt u een geribbelde rand. Bovendien moet u het mes helemaal omdraaien om het gelijkmatig te slijpen.

Na het slijpen van een mes, is het belangrijk om de braam te verwijderen. Het achterlaten ervan zal resulteren in ongelijk metaal en ongewenste weerstand tijdens het snijden. Dit zal de textuur van het voedsel dat u bereidt beïnvloeden. Als u een braam niet verwijdert, zal dit de scherpte van uw mes aantasten en de prestaties negatief beïnvloeden. Het verwijderen van een braam is een belangrijke stap bij het slijpen van een mes en zou in het handboek van elke slijpmachine moeten worden vermeld.