Look up in wonder
Image default
Kunst en Kitsch

Tips tegen eenzaamheid na verlies

Tips tegen eenzaamheid na verlies

Een geliefde of dierbare verliezen beïnvloedt je leven. Vaak wordt de periode tussen het overlijden en de uitvaart als een emotionele achtbaan beschreven. Daarna kan het gemis en het verdriet erg hevig zijn. Op de belangrijke feestdagen is het gemis dan vaak het sterkst.

 

Een persoonlijke uitvaart die binnen 7 dagen na het overlijden meestal volgt helpt om een oprecht afscheid te nemen. Voorwaarde is dat dan goed georganiseerd wordt en dat de nabestaanden de ruimte krijgen voor eigen inbreng.  Na de uitvaart is ruimte om te gaan denken aan een gedenkteken op de begraafplaats of aan een mooie urn. Het helpen om samen een persoonlijke grafmonument in combinatie met grafkunst tot stand te brengen kan helend en troostrijk zijn. Mooie en gevoelige voorbeelden van originele en moderne Grafmonumenten staan hier.

In de periode na het overlijden is steun van naasten gebruikelijk. Maar voor buitenstaanders gaat het gewone leven al vrij snel weer verder. In de waan van alle dag is er minder ruimte en begrip voor het verdriet van de ander. Soms wordt het zelfs als “lastig” ervaren. De bezoeken en telefoontjes worden minder frequent en er komt een moment dat “de wereld” vindt dat je verder moet met je leven, dat je over je verdriet heen moet stappen.

Vaak beseft men niet dat een overlijden als een pijnlijke amputatie kan voelen. Als je een groot deel van je leven samen bent geweest ontstaat er een groot gat en gemis als iemand dan wegvalt. Het gemis kan leiden tot eenzaamheid. En wanneer je je eenzaam voelt is verdriet nog lastiger te verwerken. Hier geven we een aantal tips die een beetje kunnen helpen in het omgaan met verdriet en eenzaamheid.

Tips in tijden van eenzaamheid

1. Erken en herken je emoties

Schaam je niet voor je eenzaamheid. Je bent de moeite waard en verdient het niet om eenzaam te zijn. Helaas hebben veel meer mensen van alle leeftijden last van eenzaamheid en schaamte hierover. Het verlies van een dierbare geeft ook ene gevoel van eenzaamheid. Iemand die je dierbaar was komt nooit meer terug.

Het is heel normaal om eenzaamheid te ervaren als je je een naaste er niet langer is. Niet iets om je voor te schamen. Je mag er zijn en je mag een ander vragen om hulp. Hoe moeilijk ook zeg wat er in je leven is gebeurd en hoe dat je beïnvloedt en hoe je je hierdoor voelt. Besef dat buitenstaanders vaak niet op de hoogte zijn van wat er in jouw leven is gebeurd of wat er speelt. Het hoeft ook niet allemaal in 1x verteld te worden, je kunt er ook voor kiezen om dit met kleine stapjes te doen. Neem iemand langzaam aan in vertrouwen, dan leer je vanzelf of iemand je vertrouwen waard is.

2. Contact via internet

Op internet vindt je lotgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten. Social Media geeft je de gelegenheid om anoniem te communiceren met mensen die ook rouwen, verdriet hebben of eenzaam zijn. Mensen die jouw situatie zullen herkennen. Zo zijn er aparte groepen en pagina’s op bijvoorbeeld Facebook die als gemeenschappelijke deler verlies, rouw en eenzaamheid hebben.  Denk bijvoorbeeld aan een groep speciaal voor jonge weduwen opgericht. Daarnaast zijn er ontelbaar veel forums en of groepen over tal van onderwerpen die je misschien aanspreken, denk aan hobby’s, geloof, kinderen, literatuur etc.

 

Vertellen wat je dwarszit geeft je lucht en roept begrip van medestanders op. Met compassie luisteren naar en reageren op een ander kan de start van een vriendschap zijn. Luisteren en het tonen van compassie en mildheid openen nieuwe deuren.

3. Kunstwerken en kunstopdrachten

Een bestaande of nieuwe hobby oppikken geeft afleiding en levert in groepsverband nieuwe contacten op. Creatief bezig zijn met, woorden, verf, klei of textiel geeft je de mogelijkheid om expressie te geven aan je verdriet en eenzaamheid op een andere manier. Behalve afleiding en mooie kunstwerken geeft het nieuw inzicht en nieuwe contacten.

Als je van nature creatief bent kun je je creativiteit laten stromen en uitdrukking geven aan het proces waar je doorheen gaat.  Behalve afleiding en mooie kunstwerken geeft het nieuw inzicht en nieuwe contacten.  

Ook kun je actief zijn met het maken van een sculptuur als eerbetoon aan de overledene.  Dat kan een gestileerd,  figuratief of abstract beeld worden.  Moderne materialen als RVS en staal zijn heel geschikt voor eigentijdse beelden en kunstwerken die in de tuin geplaatst kunnen worden. Ook het geroeste staal (Corten) is heel populair. Of u nu een monumentaal kunstwerk of een kunstopdracht laat  maken, op die manier ontstaat een kunstwerk dat een blijvende herinnering oproept.   Bemoei je eens actief met het ontwerp van een grafmonument in combinatie met grafkunst. Als je de verschillende stadia van het grafkunstwerk bewust meemaakt helpt dat bij het afronden van een belangrijke fase. Na de plaatsing van een grafmonument of gedenkteken begint vaak een nieuwe periode.

 

4. nieuwe contacten

Wellicht staat je hoofd er helemaal niet maar, maar desondanks kun je proberen voorzichtig weer in contact te komen met nieuwe kennissen en contacten. Met vrijwilligerswerk of een ochtendklasje yoga of een wekelijks sportclubje maak je vanzelf nieuwe kennissen.

Niet alleen ga je je lichamelijk beter voelen doordat je conditie verbeterd of omdat een nieuwe hobby ontwikkelt, hoogstwaarschijnlijk ga je nieuwe mensen ontmoeten en levert ja dat leuke nieuwe contacten op.

5. Afleiding & Verstrooiing

Als je dierbare overlijdt blijf jij achter met een leegte. Het gemis, het verdriet en de eenzaamheid moet je een plek geven. Anderen kunnen je helpen, maar het is een proces dat je van binnen in je eentje door moet gaan. Afleiding en verstrooiing zijn welkom om het te verzachten en even pauze te krijgen van rouwproces. Je kunt bestaande afleiding zoeken, maar als je het meer actieve ondernemende type bent kun je het natuurlijk ook zelf organiseren. Breng zelf dingen in beweging; organiseer en verzamel mensen rondom iets wat jij leuk en/of belangrijk vindt.

Niet alleen geeft het afleiding, het verplicht je ook tot handelen. Het maakt dat je bed uit moet, want men rekent op je. Het zorgt voor nieuwe contacten. Als je regelmatig iets in de agenda hebt staan geeft dat verstrooiing en nieuwe energie. Maak het niet te groot, het kan werkelijk van alles zijn. Van het opnieuw inrichten van je tuin, in het buurthuis actief zijn tot het een mooi herinneringsboek maken!

 

6. Wie schrijft die blijft!

Schrijven is van alle eeuwen. Brieven, dagboeken en gedichten zijn geduldige ontvangers van jouw woorden en gedachten. Misschien herken je het wel: de opluchting nadat je tegen iemand hebt uitgesproken wat je dwars zat?

Sommigen schrijven brieven naar hun dierbare als nog niet alles gezegd kon worden. Alles wat je toen niet kon of durfde te zeggen kun je alsnog in woorden uitdrukken. In de filmhuis film “About Schmidt” schrijft Jack Nicholson, als hoofdrolspeler al zijn gevoelens over zijn overleden vrouw, hun dochten en zijn eigen  leven in brieven die hij stuurt naar een fosterparents kind. Het is een bizar maar ook schrijnend beeld van een man die zijn verdriet een plekje probeert te geven.

Dit is natuurlijk maar een film met een nogal extreem verhaal, maar toch laat de film zien hoe schrijven over wat er dwars zit of wat je bezig houdt of meemaakt zorgt dat je zaken op een rijtje krijgt en help te verwerken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Memorabel Grafmonumenten en Grafkunst

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/grafkunst/