Look up in wonder
Image default
Energie

Alles wat je moet weten over een AGM-accu

In de wereld van accutechnologie zijn er verschillende soorten batterijen beschikbaar om aan verschillende energiebehoeften te voldoen. Een van de meest populaire en veelzijdige opties is de AGM-accu.

 

Wat is een AGM-accu? 

AGM staat voor Absorbed Glass Mat, wat verwijst naar de technologie die wordt gebruikt in deze specifieke accu. In een AGM-accu wordt het elektrolyt geabsorbeerd in een glasvezelmat, waardoor het elektrolyt niet vrij kan bewegen zoals bij een traditionele loodzuuraccu. Deze constructie zorgt voor verschillende voordelen en eigenschappen die AGM-accu’s zeer geschikt maken voor verschillende toepassingen.

 

Voordelen van een AGM-accu

  1. Onderhoudsvrij

Een van de grootste voordelen van AGM-accu’s is dat ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Omdat het elektrolyt geabsorbeerd is in de glasvezelmat, hoef je geen water toe te voegen of het zuurniveau te controleren, zoals bij traditionele accu’s.

 

  1. Diepe ontlading

AGM-accu’s zijn in staat om diep ontladen te worden zonder de levensduur te beïnvloeden. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarbij regelmatig diepe ontladingen nodig zijn, zoals in recreatievoertuigen (RV’s) of op boten.

 

  1. Lage zelfontlading

AGM-accu’s hebben een zeer lage zelfontladingssnelheid, wat betekent dat ze hun lading gedurende lange periodes kunnen behouden zonder op te laden. Dit maakt ze perfect voor seizoensgebonden gebruik, waarbij de accu’s gedurende langere tijd niet worden gebruikt.

 

Toepassingen van AGM-accu’s

  1. Automotive

AGM-accu’s worden veel gebruikt in de automotive-industrie vanwege hun vermogen om hoge stroom te leveren. Ze worden vaak gebruikt in luxe auto’s met geavanceerde elektronica en start-stop-systemen.

 

  1. Zonne-energieopslag

AGM-accu’s zijn ook zeer geschikt voor zonne-energieopslagsystemen. Ze kunnen de opgewekte energie efficiënt opslaan en leveren wanneer dat nodig is. Dit maakt ze ideaal voor off-grid toepassingen of gebieden waar een betrouwbare stroomvoorziening ontbreekt.

 

  1. Marine

Vanwege hun trillingsbestendigheid en vermogen om diepe ontladingen te weerstaan, worden AGM-accu’s veel gebruikt in de maritieme industrie. Ze zijn perfect voor gebruik op boten, jachten en andere watercrafts waar betrouwbare energievoorziening essentieel is.

 

https://multibat.nl/120-agm-accu