Look up in wonder
Image default
Huishoudelijk

Wanneer moet je een groepenkast uitbreiden?

Groepenkasten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit woningen, de meeste apparaten hebben stroom nodig en dit komt allemaal uit de groepenkast. Elektrische apparaten zijn ook onmisbaar en jaarlijks komen er hier en daar wel een aantal apparaten bij in een woning. Je groepenkast optimaal benutten is dan ook erg belangrijk om te zorgen dat al je apparaten van stroom voorzien kunnen zijn en dat je niet tegen stroomstoringen aanloopt.

Moet je bij stroomstoringen je groepenkast uitbreiden?

Alle elektriciteit die in de meterkast binnenkomt wordt doorgeleid naar de groepenkast, in de groepenkast zitten meerdere groepen die elektriciteit nodig hebben en de groepenkast zorgt hier dan ook voor. Een groep kan maar een maximale hoeveelheid stroom aan, maar wat nou als de maximale stroom wordt geleverd aan de apparaten maar één apparaat heeft alsnog niet genoeg stroom? De groepenkast probeert dan alsnog meer stroom te leveren aan die groep en apparaat maar dit is simpelweg gewoon teveel. Er treedt een stroomstoring op. Het beste hierbij is om je groepenkast uit te breiden om dit te voorkomen. 

Twee groepen voor de keuken

Veel woningen beschikken over twee groepen voor de keuken. Dit is zo geregeld omdat er veel apparaten in keuken bevinden. In de keuken vind je ook een elektrische oven natuurlijk, dit is als het ware een grootgebruiker van het stroom. Veel groepen kunnen de combinatie met een oven en andere apparaten ook niet aan en daarom worden er twee groepen gebruikt. Je groepenkast uitbreiden omdat er een extra keukengroep is dan ook zeker erg handig.

Denk aan de toekomst

Omdat er steeds meer apparaten bij komen is het ook handig om te denken aan de toekomst. Wil je een jacuzzi installeren of komen er inderdaad meer apparaten bij, zorg dan dat je bij de eerstvolgende verbouwing, klus, of grote opruiming gelijk even je groepenkast uitbreidt.