Look up in wonder
Image default
Gezondheid

De verschillende types van het Usher syndroom

Het Usher syndroom is een erg zeldzame ziekte die bij 1 op de 10.000 mensen voorkomt. Het Ushersyndroom is een erfelijke ziekte die het zicht en het gehoor van mensen aantast. Bij sommige types van het Ushersyndroom wordt ook het evenwichtsorgaan aangetast, waardoor mensen pas op een latere leeftijd leren lopen. Mensen met het Syndroom van Usher erven dit van beide ouders. Als beide ouders het Usher gen hebben dan kunnen zij beide deze genen doorgeven aan hun kinderen. Hieronder lees je meer over het syndroom van Usher.

De drie types van het Usher syndroom

Mensen met het Usher syndroom erven dit dus van beide ouders. Zij kunnen dan een van de drie types van het Ushersyndroom krijgen. Mensen met het syndroom van Usher hebben vaak een combinatie van blind- en doofheid en dit komt in drie verschillende types.

  • Usher type 1: Als mensen Usher type 1 hebben dan worden zij al doof geboren en in de kindertijd zullen ze zicht problemen ontwikkelen. Naarmate ze ouder worden zal dit steeds slechter worden. Mensen met Usher type 1 hebben ook al van jongs af aan problemen met hun evenwichtsorgaan.
  • Usher type 2: Mensen met Usher type 2 worden slechthorend geboren. Ze zullen vanaf de puberteit steeds slechter gaan zien. Mensen met Usher type 2 hebben geen last van evenwichtsstoornissen.
  • Usher type 3: mensen met Usher type 3 zullen vanaf de kindertijd of puberteit last krijgen van hun zicht en gehoor. Zij hebben ook geen last van evenwichtsstoornissen.

Mensen met het Ushersyndroom

Mensen die geboren zijn met een van de drie Ushersyndroom types hebben een lastig leven. Ze leven dagelijks met de gevolgen van deze ziekte en moeten hiermee leren leven. Mensen met het Syndroom van Usher kunnen haast niks zien of horen. Zij kunnen wel gebruik maken van speciale brillen en gehoorapparaten, maar deze zullen niet blijven werken. Dit komt omdat hun zicht en gehoor steeds slechter wordt, waardoor er niet veel meer werkt.

https://ushersyndroom.nl/