Welk gereedschap

Lookupinwonder

Voor het vastmaken van bouten, moeren en schroeven heb je uiteraard gereedschap nodig. Je moet wel erg sterk zijn als je deze materialen met je handen vast kunt schroeven. Omdat deze materialen allemaal een andere kop hebben moet je vaak ook ander gereedschap gebruiken. Maar welk gereedschap met je precies nodig?

Schroeven

Bij schroeven heb je gereedschap nodig wat bepaalt wordt door de aandrijving van de schroef. Je hebt bijvoorbeeld schroeven met een sleufkop. Daar heb je een schroevendraaier voor nodig die een sleuf bezit. De meeste metaalschroeven hebben deze aandrijving. Als je thuis een schroevendraaier hebt liggen is de kans groot dat het de sleufschroevendraaier is. De PH schroevendraaier wordt voor Philips schroeven gebruikt. Dit is een standaard aandrijving voor gipsplaten en plaatschroeven. Voor Torx schroeven heb je weer een TX schroevendraaier nodig. Die heeft meer grip waardoor je meer kracht kunt uitoefenen. De Zeskant schroef is ook heel bekend. Een steek-, dop-, of ringsleutel heb je hierbij nodig. Zorg er voor dat je altijd het juiste gereedschap gebruikt. Gebruik van het verkeerde gereedschap kan leiden tot beschadiging van de schroefkop. Als dit slijt verliest het grip. Als je de schroef dan vast wilt draaien lukt dat niet. Losdraaien wordt dan ook erg lastig. Ook al zijn het zelftappende schroeven.

Bouten

Bij bouten geldt hetzelfde als bij schroeven. De vorm van de kop van de bout bepaalt welk gereedschap je nodig hebt. Bij de zeskant bout heb je een steek-, dop-, of ringsleutel nodig. Bij een bout met gleufkop heb je de standaard gleuf schroevendraaier nodig. Er zijn ook bouten met inbuskop. Daar heb je de inbussleutel voor nodig. Ook bij bouten geldt dat je het juiste gereedschap moet gebruiken. Een verkeerde sleutel kan de kop beschadigen waardoor het grip verliest. Bij bouten heb je altijd een moer nodig. Anders zit het niet goed vast. Gebruik altijd een sleutel om het vast te houden maar ook een sleutel om te draaien. Zo heb je de meeste grip.

https://moerenbout.nl/