LED lampen in E27 vorm

Lookupinwonder

LED Lampen voor beginners

Ben je op zoek naar een goede LED lamp maar kun je door de bomen het bos niet meer zien? Gebruik deze handige tips om snel de juiste keuze te maken:

Formaat lamp

LED lampen gebruiken dezelfde fitting als ouderwetse lampen. De meeste voorkomende fitting is de E27 led aansluiting. Dat is de brede schroefdraad. In Nederland gebruik je altijd 230V lampen, dat is bij LED technologie helemaal hetzelfde.

Type LED lampen kopen

Niet elke lamp straalt op dezelfde wijze licht uit. In basis zijn er drie verspreidingspatronen:

  • LED peertje: Deze lamp heeft een brede stralingshoek van 360 graden en verlicht de complete ruimte. Daardoor is het licht meer diffuus.
  • LED reflector: Dit type lamp heeft een gerichte lichtstraal van 36 graden. Dit is ideaal voor een bureaulamp of een andere toepassing waarbij het licht sterk geconcentreerd moet zijn.
  • LED bol of kogel: Deze lampen zitten tussen het peertje en de reflector in. Ze stralen redelijk breed uit maar geven wel een enigszins gebundeld licht. Door de aantrekkelijke vorm hebben ze ook een decoratieve functie.

Kleurtemperatuur

Naast de hoeveelheid licht moet je ook kijken naar de kleurtemperatuur. De wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Dit zijn de voornaamste gebieden:

Koel wit: Dit zijn led lampen met een kleurtemperatuur van ongeveer 4000K

Warm wit: Dit zijn led lampen met een kleurtemperatuur va ongeveer 2700K

Hoe hoger het aantal Kelvin hoe koeler het licht zal stralen.

Dus in het kort:

  1. Let op de juiste fitting, een standaard grote fitting noem je E27 led
  2. Let op de straling van de lamp, van gericht tot rondom
  3. Let op de kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin
http://www.leds-depot.nl/